Sinds 2019 ben ik als ZZP-er aan de slag gegaan in het coachvak. Vooral life coaching vind ik interessant. Iedereen heeft in het leven wel dingen waar hij/zij tegenaan loopt. Is dat eenmalig dan is er weinig aan de hand. Merk je dat je vaker tegen hetzelfde issue aan loopt dan is het de moeite waard om te onderzoeken of er sprake is van een patroon. Graag neem ik je mee in mijn eigen zoektocht naar patronen, hoe deze ontstaan, hoe deze zich manifesteren en wat je er aan kunt doen. Ik heb een aantal boeken gelezen en een deel ervan bestudeerd. Van deze laatste heb ik samenvattingen gemaakt en die wil ik graag met je delen. Ik presenteer ze graag aan je in de volgorde waarin ik ze heb gelezen. Maar je kunt ook los van deze stepstones een willekeurige samenvatting erbij pakken en tot je nemen. Voor alle samenvattingen geldt dat de inhoud afkomstig is van de auteur. Ik heb mijn subjectieve waarnemingen eruit gehaald.

Het verstrooide brein

Het eerste boek wat ik heb bestudeerd is een boek van Gabor Maté. Hij is intussen mijn inspiratiebron geworden. Als je heb gegoogeld dan kom je snel bij trauma terecht. Mijn ervaring is dat de boeken zich veel breder laten lezen dan alleen trauma. Het zijn boeken uit het leven gegrepen op een hele laagdrempelige manier beschreven en erg onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.
Het eerste boek heet “het verstrooide brein” en heeft als subtitel “ADD begrijpen en helen”. De titel suggereert dat het boek over ADD gaat. Dat is ook zo, maar het is ook veel breder te lezen. Dus ook al heb je geen diagnose ADD dan raad ik je dit boek toch aan. Het gaat in mijn beleving vooral om het fenomeen ‘emotionele afstemming’. Een begrip wat ik zelf toen nog niet kende maar intussen wel! Maté schrijft over de emotionele afstemming tussen ouder en kind. Dit boek ontroerde mij. Ik voelde plotseling ook mijn eigen pijn.

Lees de samenvatting van Het verstrooide brein

Hongerige geesten en Wanneer je lichaam nee zegt

Vervolgens heb ik twee andere boeken van Gabor Maté gelezen; “Hongerige geesten” met als subtitel “de psychologie van verslaving” en “Wanneer je lichaam nee zegt” met als subtitel “verborgen stress en de gevolgen voor je gezondheid”. Ook in deze beide boeken schrijft Maté veel breder dan de titel doet vermoeden.
In “Hongerige geesten” schrijft hij veel over drugsverslaafden. Tegelijkertijd laat hij je zien dat het onderliggende proces voor iedere verslaving (dus ook bijvoorbeeld een werkverslaving of een fitnessverslaving) hetzelfde is. Hij schrijft uitvoerig over het onderwerp ‘leegte’ en vooral hoe je naar verslavingen kunt kijken.
In ”Wanneer je lichaam nee zegt” beschrijft hij vele huidige ziekten en kijkt hij vooral vanuit het perspectief van emoties en wat dat met je lichaam doet. Daarbij gaat het vooral om situaties waarbij iemand zijn emoties niet meer voelt of waarbij iemand zijn emoties niet durft te uiten. Hij laat ons ook zien hoe emotie doorwerkt op de fysiologie, het fysieke lichaam.

Lees de samenvattingen van Hongerige geesten en Wanneer je lichaam nee zegt.

De tijger ontwaakt

Veelvuldig komt de term trauma terug in bovenstaande boeken. Het werd tijd voor me om wat meer te weten te komen over trauma. Daarvoor kun je heel goed bij Peter Levine aankloppen. Zijn boek “de tijger ontwaakt” beschrijft hoe trauma werkt. Levine is één van de grondleggers van het begrip trauma. Hij beschrijft dat een gebeurtenis niet persé traumatisch hoeft te zijn, maar wel de reactie erop. We hebben het als mensen afgeleerd om traumatische gebeurtenissen goed af te ronden. De natuur doet dat veel beter; dieren schudden trauma van zich af. In feite schudden ze de energie die is opgehoopt in hun lijf van zich af. Dit zijn we afgeleerd met als gevolg dat de energie zich kan vastzetten in het lichaam en daarmee traumasporen, ziektesporen kan laten ontstaan.

Bekijk de samenvatting van De tijger ontwaakt

Polyvagaal theorie

Na deze boeken vol analyse en beschrijvingen had ik behoefte aan iets wat aan oplossingen kan bijdragen. Dit vond ik in de Polyvagaal theorie van Stephen Porges. Deb Dana heeft deze wetenschappelijke theorie vertaald naar meer praktische toepassingen. De polyvagaal theorie schrijft over het autonome zenuwstelsel, over toestanden waarin je jezelf kan bevinden, over triggers en glimmers, over fight/flight en freeze. Kortom hoe patronen werken op ons mensen vanuit een fysiologische en psychologische invalshoek.

Lees verder over de Polyvagaal theorie

Laat je kind niet los

 Patronen hebben vaak met relaties te maken. Om te beginnen met de relatie tussen jou en je ouders. Die relatie kan veilig zijn of onveilig. Onveilig wil niet persé zeggen dat er sprake was van fysiek of sexueel geweld. Het ligt vaak veel subtieler; werd je als kind gezien en gehoord? Mochten gevoelens en emoties er zijn? Bij relaties vanuit het ouderlijk huis komt de term hechting vaak naar voren. Ik had het gevoel dat ik daar iets meer van af wou weten. Gordon Neufeld en opnieuw Gabor Maté hebben samen een boek geschreven “Laat je kind niet los”. Dit is een boek dat adviezen geeft hoe je als ouder een gezonde relatie aangaat met je kind. En vooral beschrijft het dat je als ouder altijd de relatie in tact moet houden omdat je kind anders de hechting gaat zoeken bij leeftijdsgenoten. Dat laatste is ongezond voor jouw kind.

Lees de samenvatting van Laat je kind niet los.

De kracht van het nu en Een nieuwe aarde

 Een goeie vriend van mij had het regelmatig over het werk van Eckart Tolle. En in zijn boeken “de kracht van het nu”  en “een nieuwe aarde” heb ik aanknopingspunten gevonden hoe je kunt omgaan met alle beperkingen die je in  de loop van je leven hebt opgedaan in de vorm van trauma, overtuigingen, angsten enz. Zijn pleidooi draait om de kracht van het NU. Het zijn twee spirituele (maar ook praktische) boeken die lastig waren om samen te vatten. Ik heb daarin echt moeten doorzetten. Het mooie van het gedachtengoed van Tolle is dat hij zegt dat je zoveel als mogelijk in het hier-en-nu moet leven. Daar lossen alle problemen als het ware vanzelf op. Dit vond ik vrij revolutionair omdat ik zelf er wel van houdt om te kunnen begrijpen waar je als mens tegenaan loopt. Tolle geeft duidelijk aan dat die analyse van het verleden nooit zal ophouden en dat je alleen maar dingen over jezelf te weten komt en niet wie je zelf bent. Ik begin daar ook steeds meer in te geloven. Als je weet dat er onderzoek is gedaan naar het doorgeven van trauma op nakomelingen bij ratten en dat bleek dat er nog steeds traumasporen aanwezig waren in de 5e generatie dan zou dit ook zo maar voor ons mensen kunnen gelden. Dat betekent dan dat trauma’s 5 generaties terug kunnen zijn ontstaan. Niemand maar dan ook niemand kan nagaan wat er in al die generaties aan overtuigingen, angsten en trauma’s zijn opgebouwd en doorgegeven. Tolle heeft het over Ego en pijnlichaam en hoe beiden kleiner kunnen worden als je bewust wordt, als je aanwezig bent, als je in het NU kan leven.

Lees de samenvattingen van De kracht van het NU en Een nieuwe aarde.