1. Inleiding
Eckart Tolle heeft twee spirituele boeken geschreven over bewustZIJN en de cruciale rol die de Hier-en-Nu in speelt. Toen ik deze boeken bestudeerde herkende ik deze thema’s in mijn dagelijkse praktijk voor life-coaching. De terminologie is anders maar het gaat grotendeels over dezelfde inhoud. Graag neem ik je mee in de wereld van ons EGO, onze pijnlichamen en hoe je daarmee om kan gaan. Er zit ook zeker een praktische kant aan beide boeken. De boeken vormen een pleidooi voor de hier-en-nu. De NU is alles wat we hebben, toekomst en verleden vertroebelen in feite wie we echt ZIJN.

In deze samenvatting richt ik mij op een beschrijving van de voor life coaching belangrijkste begrippen en inzichten en op het centrale gedachtengoed van Tolle. 

2. De (spirituele) leer van Eckart Tolle

Drie begrippen staan centraal in de leer van Tolle:

  1. EGO
  2. Het pijnlichaam
  3. Het NU


2.1 Het EGO

Volgens Tolle neemt ons denken een veel te grote plaats in ons leven in. Onder het denken, het Verstand, het EGO, valt in zijn definitie de volgende elementen:

  • het denken
  • de emoties
  • alle onbewuste mentaal-emotionele reactiepatronen. 

Emotie is in de context van Tolle de plaats waar verstand en lichaam elkaar ontmoeten. Een emotie is een afspiegeling van het verstand (een gedachte/overtuiging) in het lichaam. 

Het denken op zich is natuurlijk niet verkeerd. Voor praktische doeleinden is het denken een geweldige tool. Als Tolle zegt dat het denken een te grote plaats in heeft genomen dan bedoelt hij dat we onszelf identificeren met ons denken. Je identificeert jezelf als het ware met je Verstand. En als dat gebeurt dan zit je in je Ego. Dit Ego is het mentale beeld dat je van jezelf hebt als gevolg van persoonlijke en culturele conditionering. Het is de onbewuste identificatie met het Verstand. Dit Ego wordt voortdurend gevoed door het verleden en de toekomst. Dit is een belangrijk element in de leer van Tolle:

  • Het verleden voedt het Ego doordat je jezelf identificeert met het verleden, ik ben als het ware het verleden.
  • De toekomst voedt het Ego doordat je jezelf via het Ego wijs maakt dat er in de toekomst een soort verlossing of vervulling  ligt. 
  • Het heden: het Ego kijkt zelfs in het heden via het oog van het verleden of ziet het heden om een doel in de toekomst te halen. Het NU is een bedreiging.

Als je je identificeert met het verstand dan kom je in de wereld terecht van concepten, etiketten, beelden, woorden, VORMEN, oordelen en definities.
 
De gebruikelijke drijfveren van het EGO zijn angst, hebzucht, de baas willen zijn, het verdedigen of voeden van het onware zelfgevoel. Deze drijfveren dienen voor het bestrijden van zijn eigen (het EGO) diepgewortelde angst en besef tekort te schieten.  Basale patronen hierbij zijn; verzet, controledwang, macht, hebzucht, defensief gedrag, agressie.

Tolle geeft aan dat negativiteit dé voedingsbron van het EGO is. Zodra je je geïdentificeerd hebt met negativiteit wil je dit niet meer loslaten en op een diep onbewust niveau wil je geen verandering ten goede. Het verstand laat dit niet toe want dit is de bestaansgrond van het verstand.
Negativiteit is volkomen onnatuurlijk. Het is een psychische vervuiler en het houdt verband met de vergiftiging en de verwoesting van onze natuur. Enkel en alleen de mens kent negativiteit.
Een negatieve emotie kun je als signaal gebruiken wat wil aangeven dat je bewustzijnsniveau aangepast moet worden, anders gezegd: dat je aanweziger (in het NU) moet zijn.

Als je welke vorm van negativiteit in jezelf gewaar wordt dan is het zaak om heel alert te worden en aandacht te besteden aan je gedachten en emoties; let speciaal op het lijden in de achtergrond en let speciaal op de gedachten die het ongelukkig-zijn lijken te rechtvaardigen of verklaren; zij veroorzaken de negativiteit!

De bevrijding van het EGO is te zien als de overgang van denken naar bewustzijn.

  • Er komt een intelligentie in je vrij die veel groter is dan de slimheid van het EGO
  • Emoties en gedachten worden door bewustzijn gedepersonaliseerd: je hele persoonlijke geschiedenis vormt niet meer jouw identiteit(sbesef).

Wat zijn signalen die aangeven dat het Verstand bij jou aan het stuur zit? Anders gezegd: Wanneer ben je onbewust?

De volgende patronen/gedachten duiden op EGO:

  • Zou moeten: als je iets zou moeten doen maar niet doet. Kom dan overeind en doe het, of aanvaard je inactiviteit of passiviteit op dit moment helemaal.
  • Stress: stress wordt veroorzaakt doordat je ‘hier’ bent maar ‘daar’ wilt zijn,  doordat je in het heden bent terwijl je in de toekomst wilt zijn.
  • Zorgen maken: dan identificeer je je met je verstand, dat zichzelf projecteert in een denkbeeldige toekomst en angst opwekt.
  • ‘Op een dag ben ik binnen’: bij zo’n denkpatroon maakt het niet uit wat je bereikt of verwerft. Dan is het heden nooit goed genoeg. De toekomst lijkt altijd groener. Dit is een volmaakt recept voor permanente ontevredenheid en onvoldaanheid.
  • ‘Wachten’: wachten op de volgende vakantie, op een betere baan, tot de kinderen groot zijn, tot je veel geld verdient. Wachten is een toestand van het verstand: het betekent in wezen dat je de toekomst wilt, het heden wil je niet.

Wil je meer weten over het EGO? Klik dan hier voor extra toelichting.

2.2 Het pijnlichaam

Het pijnlichaam is de opeenhoping van oude emotionele pijn die zich ontwikkelt vanaf de geboorte of zelfs al voor de geboorte. De restanten van achterblijvende emotionele pijn vormen in je leven een energieveld in je cellen, het pijnlichaam van Tolle. Zowel individueel als collectief. Tolle zegt dus dat je als individu een pijnlichaam hebt en dat er ook collectieve pijnlichamen bestaan (bijvoorbeeld het collectieve pijnlichaam van de vrouw, van de slaaf enz.).

Het pijnlichaam krijgt bijzondere aandacht bij kinderen. Kinderen kunnen sterk negatieve emoties niet verwerken, ze zijn té overweldigend. Als ouders deze emoties niet goed kunnen begeleiden dan is het kind geneigd om te proberen deze emoties niet te voelen. Dit patroon vindt vervolgens ook plaats als het kind volwassen is geworden. Het patroon uit zich in angst; woede; geweld; slecht humeur; lichamelijke ziekte; sabotage van intieme relaties.

Het gaat er dus in het leven om dat je als ouder leert hoe je kind om kan gaan met emoties. Als ouder met een pijnlichaam gaat het erom te leren hoe je emoties volledig onder ogen kunt zien, kunt aanvaarden, kunt laten gaan. Zodat jouw pijnlichaam niet wordt overgedragen aan je kind.

Tolle heeft het ook over de intelligentie van het lichaam, als onderdeel van de universele intelligentie. Deze universele intelligentie bestuurt al het levend wezen en zorgt voor instinctieve reacties op elke bedreiging of uitdaging: 

  • Fight => woede
  • Flight => angst

Het verschil tussen een instinctieve reactie en een emotie; een instinctieve reactie is een directe reactie van het lichaam op een externe gebeurtenis of situatie. Een emotie is de reactie van het lichaam op een gedachte. Een emotie kan ook indirect een reactie zijn op een gebeurtenis of situatie; het is dan echter een reactie gezien door het filter van een mentale interpretatie, door het filter van denken: goed/slecht ; prettig/onprettig ; mij/mijn.

Het lichaam kan geen onderscheid maken tussen een echte situatie en een gedachte. Het reageert op iedere gedachte alsof het de werkelijkheid is. Alle fight- en flight-overlevingsmechanismen zijn gebaseerd op gedachten. Echter de snelheid van de fight- en flight-overlevingsmechanismen is zo extreem hoog dat de gedachte (en de daarop volgende emotie) niet waargenomen worden. Het is het terrein van de onbewuste veronderstellingen, de patronen, ontstaan in de vroege jeugd en die supersnel tot emoties leiden. Pas na bewustZIJN, aanwezigheid ga je merken dat dit patroon bestaat uit gedachten en emoties.

In geval van gedachten (niet bij een instinctieve reactie) gebeurt er met de opgewekte energie het volgende: Deels gaat het naar het EGO waardoor je nog meer negatieve gedachten krijgt, deels verstoort het je lichaam (hart, immuunsysteem, spijsvertering, hormonen, enz.). 

Het pijnlichaam voedt zich met negatieve gebeurtenissen, emoties, gedachten en triggers.
Een trigger levert een golf van emoties (angst, woede, negatieve stemming) op, dit leidt tot negatief denken en dit voedt weer het pijnlichaam.

Het negatief denken leidt:

  • Tot volledige identificatie van dit denken, wat gepaard gaat met angst, woede, verdriet over gebeurtenissen/mensen. Het is verwijtend, klagend, beschuldigend, fantaserend.
    = vicieuze cirkel tussen pijnlichaam en denken
    = psychische parasiet 
  • Tot provocatie van anderen, waarbij je op iemands knoppen gaat drukken zodanig dat deze persoon in zijn pijnlichaam komt.
    Het pijnlichaam voedt zich met dit drama.
    Het ene pijnlichaam voedt zich met het pijnlichaam van de ander.
    Vooral bij ouders treedt dit op richting de kinderen, met alle negatieve emotionele gevolgen voor de kinderen. Dit is dé manier waarop pijnlichamen worden overgedragen op generaties

Enkele opmerkingen over het pijnlichaam:

  • Overdreven alcoholgebruik activeert het pijnlichaam
  • Het pijnlichaam kan een rol spelen in de aantrekkingskracht van mensen. Het pijnlichaam van de ene persoon kan het pijnlichaam van de andere persoon aanvullen. Dit kan als liefde voelen, maar is het helaas niet
  • Tai-chi, qigong, yoga, mindfulness  en dergelijke kunnen een belangrijke rol spelen in het afbouwen van het pijnlichaam. Zij scheiden namelijk niet lichaam en geest. 

Het afbreken van je pijnlichaam

Bij het verzwakken van je pijnlichaam speelt het ontkrachten van je menselijke onbewustheid een belangrijke rol: Verwijt niemand of niets, dat is echte vergeving. Vergeving lost je slachtoffer-identiteit op en in de plaats daarvan ontstaat Aanwezigheid.

Hoe kom je van je pijnlichaam af, van je patronen af:

  1. Wees je er bewust van dat je een pijnlichaam hebt
  2. Merk het pijnlichaam op (= aanwezig zijn, alert zijn) als een zware instroom van negatieve emoties wanneer het actief wordt.
    Als je het pijnlichaam namelijk herkent dan kan het zich niet meer voor jou uitgeven en door jou leven en zich vernieuwen.
    Je bewuste Aanwezigheid doorbreekt de identificatie met het pijnlichaam. Als je je er niet meer mee identificeert kan het pijnlichaam geen macht meer uitoefenen over je denken en kan het zich dus niet meer voeden met je gedachten. Je denken wordt niet meer verduisterd door emoties, door het verleden. De energie die gevangen zat in het pijnlichaam verandert dan haar trillingsfrequentie en wordt omgezet in Aanwezigheid. Zo wordt het pijnlichaam brandstof voor bewustzijn.


Het pijnlichaam wordt door triggers geactiveerd. Voorbeelden van triggers:

  • Geldproblemen
  • In de steek gelaten voelen
  • Intimiteit; in geval van misbruik in het verleden
  • Minnaar-gedrag (iedere vrouw ‘veroveren en verleiden’); in geval van dat iemand een ongewenst kind was, waarbij hij/zij geen liefde heeft gekregen van de moeder en minimale zorg en aandacht kreeg van zijn ouders.
    Het verleiden op zich gaat heel goed, maar zodra intimiteit om de hoek komt kijken of als er afwijzing optreedt dan zorgt dit voor zelf-sabotage; in feite steekt dan de woede tegen zijn moeder de kop op via het pijnlichaam.

Hoe moet je met triggers omgaan om het pijnlichaam niet meer te activeren?

  1. Leer je eigen triggers te herkennen. Welke situaties, type mensen, soorten reacties?
  2. Blijf Aanwezig (=BEWUST) en geef bij je eventuele partner aan dat je getriggerd bent, dat je pijnlichaam wordt geactiveerd. Zodat er geen nieuw drama wordt toegevoegd.

    Elke keer als je aanwezig kan blijven als het pijnlichaam actief wordt, verbrandt er een deel van de negatieve emotionele energie. Deze wordt omgezet in Aanwezigheid. De rest van het pijnlichaam trekt zich dan terug en wacht een betere gelegenheid af.

Het pijnlichaam zou je kunnen zien als het grootste probleem bij bewustwording. Het bezet je verstand, je denken, het verstoort relaties, het maakt spiritueel onbewust, je wordt reactief, je gaat dingen zeggen en doen om ‘ongelukkig’ te zijn. Maar toch hoeft het zo niet te zijn: als het ongelukkig zijn toeneemt dan neemt ook de ontwrichting toe, in termen van ziekte/stoornis; ongeluk; groot conflict; lichamelijk geweld. Kortom het lijden neemt toe en dit is op een gegeven moment het sein om in bewustzijn te komen.

Het pijnlichaam bij kinderen
Het pijnlichaam bij kinderen manifesteert zich bijvoorbeeld door slecht humeur, door teruggetrokken gedrag, stuurs gedrag, contact weigeren, huilbuien, woede-uitbarstingen. Dit kan komen door collectieve pijnlichamen of door overname van het pijnlichaam van de ouders (vooral bij hoog-sensitieve kinderen). 

2.3 Het EGO en het pijnlichaam

Er ligt een directe, wederzijdse relatie tussen het pijnlichaam en het EGO.
Telkens als je in de ban bent van je pijnlichaam (onbewustheid) wordt het deel van je EGO!
Het pijnlichaam heeft op zijn beurt het EGO nodig om zich te vernieuwen.
Uiteindelijk bezwijkt het EGO onder de last van het pijnlichaam; het lijden wordt te groot en zorgt voor de ommekeer. Dan kun je je identificatie met je pijnlichaam (dit is het steeds opnieuw beleven van het verleden, ook onbewust ZIJN genoemd) opgeven en in de toestand van Aanwezigheid stappen. Dit doe je door;

  • Je verzet op te geven
  • Stil en alert te worden
  • Één zijn met wat is, binnen en buiten

Met andere woorden; je beseft dat wat je voelt het pijnlichaam is. Daarmee doorbreek je de identificatie, en daarmee begint het omzettingsproces. Door het weten voorkom je dat oude emoties naar het hoofd stijgen met alle gevolgen van dien (conflicten, slechtere relaties, ongelukken, woede, angst ….). Dit moet je vervolgens een tijd volhouden. Dit is misschien niet heel leuk maar wel nodig en vereist motivatie en doorzettingsvermogen.

Het weten moet opgevolgd worden door aanvaarding. Dit is toelaten wat je voelt op dat moment.

2.4 De kracht van het NU

Hoe kun je ervoor zorgen dat denken weer in balans komt met voelen, met je lichaam? En dat je pijnlichaam wordt afgebouwd?

De aanpak van Tolle is net zo eenvoudig als complex: Ga leven in het NU, in het NU verdwijnen verleden en toekomst en daarmee het EGO. Dan kom je in een toestand terecht die Tolle AANWEZIGHEID noemt, anders gezegd een toestand van bewustZIJN, van ZIJN. Tot ZIJN kom je door je hele aandacht in het NU te stoppen, zodat liefde, vreugde en vrede de kans tot groeien krijgen. ZIJN is je diepste zelf, je ware aard, je authentieke ik.

Maak vrienden met het NU; dan is het einde oefening voor het EGO, het EGO heeft namelijk “tijd” nodig om zich te manifesteren. Het EGO kan op 3 manieren met het NU omgaan:

  • Als middel om een doel te bereiken
  • Als hindernis: ongeduld-frustratie-stress
  • Als vijand : hekel hebben aan – klagen – verwijten – ruzie – beschuldigen

De sleutel om je identificatie met je verstand te doorbreken heeft te maken met de tijd (verleden en toekomst). Tijd en verstand zijn niet te scheiden, het EGO heeft de tijd nodig om te kunnen bestaan. Haal de tijd uit het verstand en het staat stil; stop met leven vanuit herinnering en/of vanuit verwachting. Het verleden geeft je een neppe identiteit en de toekomst een neppe verlossing of bevrediging. Beide zijn illusies. Door je te richten op verleden en/of toekomst mis je het NU, het kostbaarste wat er is; het is het kostbaarste omdat het leven zich in het NU ontvouwt én het NU is het enige wat je boven de beperkingen van het verstand kan uit tillen en om zo te komen tot Zijn.

Als de hier-en-nu ondraaglijk is of je wordt er ongelukkig van kun je 3 dingen doen: uit de situatie gaan, de situatie veranderen of de situatie volkomen aanvaarden. Als je verantwoordelijkheid wil nemen dan maak je die keuze en wel nu. En je aanvaardt de consequenties.

Als je je aandacht zo veel mogelijk in je eigen lichaam (en niet via “voelsprieten” in het lichaam van de ander) houdt, word je verankerd in het Nu. Je verliest jezelf dan niet meer in de buitenwereld en ook niet in je verstand. Gedachten en emoties, angsten en verlangens kunnen er nog wel tot op zekere hoogte zijn, maar ze nemen je niet over. Door je aandacht naar binnen te richten, in je lichaam, ontstaat er een bewustZIJN van je innerlijke lichaam.
Als je innerlijke bewustZIJN steeds meer je kompas wordt dan betekent dat automatisch dat je verstand, je EGO, een steeds kleinere plaats inneemt in je leven. Dat gaat je op termijn een betere gezondheid opleveren in de zin van:

  • Meer energie
  • Beter immuunsysteem
  • Mentale veerkracht

De ontdekking van de innerlijke ruimte

Er zijn een aantal universele levenswijsheden:

  • Je niet verzetten. Als je je innerlijk niet verzet tegen gebeurtenissen, met andere woorden je bent en blijft één met dat wat er gebeurt, dan laat dat het goede zien
  • Niet oordelen
  • Onthechting. Alles is tijdelijk; “Ook dit gaat voorbij” => dit leidt tot onthechting (onthechting in de zin van niet meer gehecht zijn aan materie/VORMEN de manifestatie van het EGO). Maar je mag natuurlijk wel blijven genieten van het goede!

Deze 3 wijsheden leiden tot innerlijke ruimte.

Overgave

Overgave is de aanvaarding van het NU.
Overgave is niet jezelf overgeven bij een tegenslag/nederlaag. Het is ook niet ‘het kan me niet meer schelen’ of ‘ik vind alles best’. Dit noemt Tolle ‘verbloemd verzet’.
Het is jezelf overgeven aan dat wat is. In de Oosterse geneeskunde noemt men dit de Wu Wei, het meebewegen met de stroom van het leven in plaats van je te verzetten tegen de stroom van het leven. Innerlijk verzet betekent nee zeggen tegen de realiteit op basis van een mentaal oordeel en door emotionele negativiteit. Aanvaarding van wat is bevrijdt je onmiddellijk van de identificatie met je verstand en brengt je dus weer in contact met Zijn. Verzet is het verstand, aldus Tolle.

Overgave brengt je weer in contact met de bronenergie van het Zijn. Het vergroot je bewustZIJN. En alleen vanuit overgave kun je positieve veranderingen bereiken. Als innerlijke factoren zoals angst, schuldgevoelens of traagheid je ervan weerhielden in actie te komen, dan lossen deze op in het licht van je bewuste aanwezigheid. 

Hoe dan? Begin met te erkennen dat er verzet is. Wees aanwezig als het gebeurt, als dat verzet bij je opkomt. Observeer hoe je verstand het creëert, hoe het de situatie, jezelf en anderen een etiket opplakt. Kijk naar het gedachtenproces dat daarbij een rol speelt. Voel de energie van de emotie. Als je het verzet waarneemt, zie je dat het nergens toe dient. Door al je aandacht op het Nu te richten wordt het onbewuste verzet bewust gemaakt en dan is het afgelopen. Je kunt namelijk niet bewust en ongelukkig tegelijk zijn, bewust en negatief tegelijk.

Overgave in persoonlijke relaties wil niet zeggen dat je geen krachtig en duidelijk nee mag zeggen tegen de ander. Zorg er enkel voor dat het geen reactief-nee is maar een nee vanuit bewustzijn. Als overgave niet lukt neem dan actie; zeg wat je ervan vind, of ga weg.

Als je nooit kunt aanvaarden wat is, zul je anderen ook nooit kunnen accepteren zoals ze zijn; je beoordeelt anderen, bekritiseert anderen, plakt etiketten op anderen, wijst anderen af of je probeert ze te veranderen.

Volledige aandacht geven aan je pijn is volledige aanvaarding, is overgave.

Hoe werken oude patronen? Zelfs als deze totaal niet effectief zijn, zoals bijvoorbeeld een vrouw die zich steeds maar laat mishandelen, waarom kiest ze niet voor iets anders?
Omdat ze gewoonweg niet KAN kiezen. Om te kunnen kiezen moet je bewust zijn. Deze vrouw wordt volledig door haar verstand, dat geconditioneerd is door het verleden, geleid. En het verstand probeert altijd te herscheppen wat het kent en als vertrouwd ervaart. Zelfs als het pijnlijk is, is het in ieder geval vertrouwd. Het verstand houdt het altijd bij het bekende. Het onbekende is gevaarlijk omdat het verstand daar geen controle over heeft.
Alleen het bewustzijn van het huidige moment onderbreekt de stroom van het verstand (en het continuüm van verleden en toekomst).

Niemand kiest voor disfunctioneren, conflict of pijn. Niemand kiest waanzin. Zulke dingen gebeuren omdat er niet genoeg aanwezigheid in je is om het verleden op te lossen, niet genoeg licht is om de duisternis te verdrijven. Je bent niet helemaal hier. Je bent nog niet ontwaakt. En intussen leidt het verstand je leven. Dit geldt ook als je in de situatie zit waarbij je ruzie hebt met je ouders. Je gelooft ook dan dat ze een keuze hadden, maar helaas ook bij hun zit het verstand achter het stuur. De enige passende reactie is compassie.

3. Ontdekken wie je echt bent. Een nieuwe aarde

Een filosofische afsluiting

In het gedachtengoed van Tolle is er een speciale bestemming van de mens. Als we die kunnen bereiken is er sprake van “een nieuwe aarde”, de titel van het tweede boek.

Innerlijk doel en uiterlijk doel van de mens

Tolle onderscheidt bij de mens een innerlijk doel en een uiterlijk doel. Innerlijk doel: het innerlijke doel heeft niets te maken met wat je doet. Het heeft te maken met wat je bent, je bewustzijnstoestand. Iedereen heeft een innerlijk doel en een uiterlijk doel. Het innerlijke doel is primair en heeft te maken met Zijn, het uiterlijke doel is secundair en heeft te maken met Doen. Het innerlijke doel is ontwaken, dit is het doel van de mensheid. Ontwaken is een verandering in het bewustzijn waarbij denken en gewaarwording uit elkaar gaan! Het bewust zijn neemt het over van het denken. Bewust zijn = bewust in verbinding staan met de universele intelligentie = Aanwezigheid (= bewust zijn zonder gedachten). Dit door middel van de ontkenning van psychologische tijd. Korte toelichting; Tolle maakt in zijn theorie onderscheid tussen praktische tijd en psychologische tijd. Praktische tijd is volgens Tolle de tijd die je besteedt aan denken waarvoor denken is bedoeld, zoals bijvoorbeeld een planning maken, of een probleem oplossen. Psychologische tijd is de tijd die je besteedt aan denken aan/over verleden en toekomst, zoals al eerder vermeld is dit het EGO.

Het innerlijk doel is gerelateerd aan NU. Het uiterlijke doel ligt in de dimensie van tijd. Het NU bepaalt.

Uiterlijk doel: het uiterlijke doel kan in de loop van de tijd veranderen.

Innerlijk doel en uiterlijk doel dienen op elkaar afgestemd te zijn.

Succes: Je kunt niet succesvol worden, je kun alleen succesvol Zijn, succes is een geslaagd huidig moment. Succes kun je zien als doen waarbij doen wordt bezield door de tijdloze kwaliteit van Zijn.

Het geheel
Als je je zelf kunt afstemmen op ‘het geheel’ dan ontstaat synchroniciteit, spontane gebeurtenissen en ontmoetingen. Het leven gaat zich als het ware voor je ontplooien. Ook de natuur bestaat in een toestand van onbewuste eenheid met ‘het geheel’; zie hoe de natuur een tsunami al eerder op de een of andere manier in de gaten heeft.

Ontwaakt handelen
Ontwaakt handelen is het uiterlijke aspect van het volgende stadium in de evolutie van bewustzijn op aarde. Dit is het afstemmen van je uiterlijke doel (dat wat je doet) op je innerlijke doel (ontwaken en wakker blijven).

Ontwaakt handelen ontstaat via:

  1. Aanvaarding = nu is dit wat deze situatie, dit moment, me verplicht te doen en dus doe ik het gewillig. “Acceptatie van de situatie”
  2. Plezier = ‘willen’ als drijfveer voor het menselijk handelen. Vreugde = het dynamische aspect van Zijn. Vreugde zorgt er voor dat je iets doet (en niet andersom). Het is een vreugde die diep vanuit jezelf komt. Het ‘iets doen’ is aanwezig zijn (bewustzijn brengen in wat je doet) = Vreugde van Zijn = Vreugde van bewust zijn.
  3. Enthousiasme: dit betekent dat er diepe vreugde zit in wat je doet + je hebt een doel/visioen. In enthousiasme zit het woord theos wat God betekent, het is als het ware door God bezeten zijn. Enthousiasme en EGO kunnen NIET naast elkaar bestaan.