De uitdaging van deze tijd
Eckart Tolle
Dit boek beschrijft hoe Tolle de volgende stap in de evolutie van de mens ziet. De mens als bewust zijn, als een Aanwezig persoon, als een bewust persoon. Los van zijn evolutionaire kijk is dit boek op individueel niveau ook een route om los te komen van alle ‘bagage’ die je in de loop van je leven hebt opgedaan.Het EGO en het pijnlichaam, uitvoerig beschreven in zijn eerdere boek ‘de kracht van het NU’, staan deze volgende stap in de weg. Onder het EGO verstaat Tolle het jezelf BETER of MINDER voelen dan een ander. Onder het pijnlichaam verstaat Tolle de opeenhoping van oude emotionele pijn die zich ontwikkelt vanaf de geboorte of zelfs al voor de geboorte. Het pijnlichaam voedt zich met negatieve gebeurtenissen, emoties, gedachten en triggers.
Er is een directe, wederkerige relatie tussen EGO en pijnlichaam. Een trigger levert een golf van emoties (angst, woede, negatieve stemming) op, dit leidt tot negatief denken (wat het EGO voedt) en het pijnlichaam heeft op zijn beurt het EGO nodig om zich te vernieuwen.
Het pijnlichaam zou je kunnen zien als het grootste probleem bij bewustwording. Het bezet je verstand, je denken, het verstoort relaties, het maakt spiritueel onbewust, je wordt reactief, je gaat dingen zeggen en doen om ‘ongelukkig’ te zijn.
Uiteindelijk bezwijkt het EGO onder de last van het pijnlichaam; het lijden wordt te groot en zorgt voor de ommekeer. Dan kun je je identificatie met je pijnlichaam (dit is het steeds opnieuw beleven van het verleden, ook onbewust zijn genoemd) opgeven en in de toestand van Aanwezigheid stappen.
De schrijver sluit af met hoe je Aanwezigheid, bewust zijn, innerlijke ruimte kunt realiseren:
- Je niet verzetten. Als je je innerlijk niet verzet tegen gebeurtenissen, met andere woorden je bent en blijft één met dat wat er gebeurt, dan laat dat het goede zien
- Niet oordelen
- Onthechting (van materie, van vormen, van denken)
Het ego
Elke spirituele leer kent 2 inzichten:
- Er is één collectieve stoornis. Dit is het Ego dat zich uit in angst, hebzucht en honger naar macht. En wat leidt tot waanzin, zoals oorlog, uitroeiing en uitbuiting.
- Er is transformatie mogelijk. Met andere woorden er is bewustzijn mogelijk, wat leidt tot Verlichting. Een nieuwe hemel (hiermee wordt het innerlijke rijk van bewustzijn bedoeld) en een nieuwe aarde (dit is de uiterlijke manifestatie in de vorm die altijd een afspiegeling is van het Innerlijk).
Het EGO is volkomen geconditioneerd door het verleden:
- qua inhoud, dit is de associatie met voorwerpen
- qua structuur: dit is de identificatie met dingen, jezelf in dingen proberen te vinden, wat echter nooit gaat lukken. Onder structuur valt IK – MIJ – MEER DAN- IK WIL – IK MOET HEBBEN – NIET GENOEG ZIJN.
Kenmerken van het EGO met betrekking tot denkpatronen (=structuur)
- IK heb gelijk en JIJ ongelijk
IK ben goed en JIJ bent fout
- EGO neigt naar HEBBEN = ZIJN
Ik HEB dus ik besta
Ik HEB meer dus ik besta meer
Ik HEB meer dus ik ben meer dan jou
- De eigenwaarde vanuit het EGO wordt meestal bepaald door de waarde die anderen er aan geven
Hebben leidt tot bevrediging via bezit. Dit duurt echter nooit lang. Dit leidt tot een diepgeworteld gevoel van ontevredenheid in het EGO; Ik HEB nog niet genoeg = Ik BEN nog niet genoeg. In het EGO zit een drift van “willen hebben”: => altijd meer willen = verslavend = altijd op zoek naar iets anders wat meer bevrediging belooft.
- Identificatie met mijn lichaam: het EGO kan er voor zorgen dat je eigenwaarde afhangt van je lichamelijke schoonheid, kracht, aantrekkelijkheid, fitheid.
Als remedie hier tegen kun je je aandacht verplaatsen van de buitenkant van het lichaam naar het voelen van het leven aan de binnenkant. Dit is je innerlijke lichaam voelen, dit is lichaamsbewustzijn, dit is levensenergie, dit is de brug tussen vorm (lichaam) en vormloosheid (ZIJN)
- Het EGO is uit op de identificatie met VORM en jezelf er vervolgens in verliezen. Deze vorm kan bestaan uit
- Materiele objecten
- Fysieke lichamen
- Gedachtenvormen (de stem in je hoofd; dwangmatig denken)
- Geconditioneerde mentale / emotionele patronen
De kern van het EGO
Alle EGO’s leven van identificatie en/of afscheiding.
Door te klagen, te muggenziften en door reactief te zijn versterkt het EGO zichzelf. Doordat het EGO op deze manier grenzen trekt en zichzelf afscheidt van de ander ontstaat er een gevoel van superioriteit; Jij hebt gelijk en de ander heeft ongelijk.
Het klagen, muggenziften en reactiviteit kent de volgende gradaties:
- Negatief etiketteren
- Schelden
- Schreeuwen en gillen
- Lichamelijk geweld
De emotie die hierbij hoort is verontwaardiging en/of wrok: je voelt je verbitterd, geërgerd, gegriefd, gekwetst. Dit zorgt er allemaal voor dat je vijanden gaat zien.
Een grief is:
- Een lang gekoesterde verontwaardiging
- Een permanente toestand van ‘tegen’
- Kan eeuwenlang doorgegeven worden en kan leiden tot een geweldspiraal
- Het is een sterke negatieve emotie die verbonden is aan een gebeurtenis, soms iets uit een ver verleden: ‘wat iemand mij heeft aangedaan”
- Het houdt je in de greep van het ego
- Het vraagt om de volgende vraag: Wie heb je nog te vergeven?
Het EGO kent de volgende drijvende krachten
- De behoefte om zich te onderscheiden
- De behoefte om bijzonder te zijn
- De behoefte om de baas te zijn
- De behoefte om aan de macht te zijn
- De behoefte aan macht, erkenning
- De behoefte aan meer
- De behoefte aan afscheiding (tegenstand/vijanden)
De onderliggende emotie aan deze drijvende krachten is angst (het EGO identificeert zich met vormen, echter is elke vorm vergankelijk. Dit betekent in feite dat er sprake is van een continue onzekerheid, angst):
- Angst om niemand te zijn
- Angst om niet te bestaan
- Angst voor de dood
Het EGO kent 3 overheersende toestanden in relaties:
- Willen
- Gefrustreerd willen: woede, wrok, verwijten, klagen
- Onverschilligheid
Het EGO is een toestand van het NU zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Je doet wat je in anderen veroordeelt.
Hoe manifesteert het EGO zich?
Het EGO laat zich openbaren via rollen. Door een rol te spelen wordt het EGO bevredigd. Overigens heeft degene die de rol speelt niet in de gaten dat hij/zij een rol speelt. Er speelt hierbij altijd de gedachte, de overtuiging “IK BEN NIET GENOEG”.
Shakespeare: “niets is van zichzelf goed of slecht, maar het denken maakt het zo”
Hier volgen enkele mogelijke rollen:
- Schurk => manier om negatieve aandacht op te wekken
- Slachtoffer => manier om sympathie, medelijden of belangstelling op te wekken
- Minnaar => de ander gelukkig maken
Bovenstaande 3 rollen maken mij tot iemand = EGO
- Vanuit je geboorte: een zoon van een timmerman is een timmerman
- Maatschappelijke rollen: arts, manager, coach, huisvrouw, verleidster, iemand ‘met cultuur’. Pas op voor rolidentiteit = verlies van authenticiteit
- Tijdelijke rollen: voorbeeld klant – dienstverlener
- Geluk als rol
- Ouderschap als rol=> kan de vorm aannemen van baas, verwenner, overbeschermer. De ouder kan het kind niet los laten, z’n rol niet los laten. De ouder kan z’n eigen wensen/eisen projecteren op het kind.
Voor de coaching: als het kind achter bovengenoemde patronen/rollen komt dan hoeft hij die niet te gaan benoemen of aan te vallen bij zijn ouders. Dit maakt het EGO bij de ouders alleen maar groter. De coachee heeft alleen bewustzijn nodig en kan de rest laten voor wat het is. Coachee mag ook bewust zijn; als je een week met je ouders kan zijn dan ben je wellicht Aanwezig.
Het kind verlangt een vader en moeder als mens (en niet als rol). Dit houdt in:- ZIJN als het kind iets zegt/doet
- Alertheid, Stilte
- Gelijkheid => erkenning en herkenning
Verlegenheid
Verlegenheid is bang zijn voor de aandacht van mensen, dit is niet vrij van EGO. Dit is een ambivalent EGO; je verlangt aan de ene kant de aandacht van mensen en aan de andere kant ben je bang voor aandacht omdat deze aandacht in kritiek of afkeuring kan omslaan. In feite is in geval van verlegenheid de angst voor aandacht groter dan het verlangen. Het is een negatief zelfconcept, het geloof te kort te schieten.
ALS JE JE BETER OF MINDER VOELT DAN EEN ANDER, DAN IS DAT HET EGO IN JE.
Hoe om te gaan met het EGO?
- Trap niet in het EGO-ische gedrag van de ander door zelf BEWUST te blijven. Vaak maakt dit de ander ook bewust. Het EGO is niet de identiteit van de ander.
- Voorkom een reactieve respons
- Vat het gedrag van de ander niet persoonlijk op. Dit stopt het klagen, muggenziften, verwijten, ongelijk geven
Waar jij zelf het sterkst op reageert zit ook nog in jezelf! De reactie kan zijn:
- Schokkend
- Verontrustend naar iemand
- EGOisme
- Hebzucht
- Macht en controle
- Onoprechtheid
- Oneerlijk
- Gewelddadig
Tegenover het EGO staat de Waarheid:
- Ik BEN
- Het Goddelijke in jezelf
- De eenheid van al het leven
- Liefde
Iets wat je denkt schept altijd de emoties die je voelt.
ZIJN = het bewustzijn achter het denken en de emoties
Van EGO naar ZIJN
Ik ben dit/dat naar Ik ben
Het EGO is niet persoonlijk, het is niet wie je bent.
Van denken naar voelen, van denken naar Zijn.
Lijden
Lijden heeft een doel. Lijden evolueert het bewustzijn en brandt het EGO op. Het leven geeft je de ervaringen die je het meeste helpen met de evolutie van je bewustzijn.
Lijden uit zich in ‘ongelukkig-zijn’, in mentaal emotionele ziekte, in woede en/of angst, in haat-wrok-ontevredenheid. Dit is het EGO. Het kan leiden tot sympathische toestanden (vechten/vluchten), tot negatieve toestanden. Creëer bewustzijn op negativiteit, zo wordt je bewust van het EGO. Je identiteit verschuift van EGO naar bewustzijn, dit noemen we intelligentie.
Het EGO schept scheiding en scheiding schept lijden. Dit lijden uit zich op een voorgrond (woede, haat, enz.) en in een achtergrond (ongeduld, irritatie, nervositeit, balen, ontevredenheid), veroorzaakt door onbewuste gedachten/patronen.
Bevrijding van het EGO
Als je welke vorm van negativiteit in jezelf gewaar wordt dan is het zaak om heel alert te worden en aandacht te besteden aan je gedachten en emoties; let speciaal op het lijden in de achtergrond en let speciaal op de gedachten die het ongelukkig-zijn lijken te rechtvaardigen of verklaren; zij veroorzaken de negativiteit!
De bevrijding van het EGO is te zien als de overgang van denken naar bewustzijn.
- Er komt een intelligentie in je vrij die veel groter is dan de slimheid van het EGO
- Emoties en gedachten worden door bewustzijn gedepersonaliseerd: je hele persoonlijke geschiedenis vormt niet meer jouw identiteit(sbesef).
Het bevrijden van je EGO kan positieve effecten hebben op psychische stoornissen. Zo ziet Tolle paranoïde schizofrenie als een overdreven vorm van het EGO.
Zelf-sabotage: dit treedt op als je alleen voor jezelf bezig bent. Deel je kennis, je vaardigheden, je succes. Help anderen, deel informatie. Op deze manier wordt je onderdeel van het grotere geheel. Gun de ander alle succes en de wereld komt naar je toe.
Het EGO bij ziekte; dit kan 2 kanten op gaan:
- Je wordt boos, je accepteert het niet, je identificeert je zelf met de ziekte
- Je wordt aardiger, vriendelijker, prettiger
Aanvaarding van Verlies (van dingen, van …) leidt tot het verlies van EGO en tot het ontstaan van Zijn.
Het pijnlichaam
Het pijnlichaam is de opeenhoping van oude emotionele pijn die zich ontwikkelt vanaf de geboorte of zelfs al voor de geboorte. De restanten van achterblijvende emotionele pijn vormen in je leven een energieveld in je cellen, het pijnlichaam van Tolle. Zowel individueel als collectief.
Kinderen kunnen sterk negatieve emoties niet verwerken, ze zijn te overweldigend. Als ouders deze emoties niet goed kunnen begeleiden dan is het kind geneigd om te proberen deze emoties niet te voelen. Dit patroon vindt vervolgens ook plaats als het kind volwassen is geworden. Het patroon uit zich in angst; woede; geweld; slecht humeur; lichamelijke ziekte; sabotage van intieme relaties.
Het gaat er dus in het leven om om emoties volledig onder ogen te zien, te aanvaarden, te laten gaan.
Tolle heeft het ook over de intelligentie van het lichaam, als onderdeel van de universele intelligentie. Deze universele intelligentie bestuurt al het levend wezen en zorgt voor instinctieve reacties op elke bedreiging of uitdaging:
- Fight => woede
- Flight => angst
- Rust en ontspanning => plezier
Het verschil tussen een instinctieve reactie en een emotie; een instinctieve reactie is een directe reactie van het lichaam op een externe gebeurtenis of situatie, dit gebeurt buiten het bewustzijn (cortex) om. Een emotie is de reactie van het lichaam op een gedachte. Een emotie kan ook indirect een reactie zijn op een gebeurtenis of situatie; het is dan echter een reactie gezien door het filter van een mentale interpretatie, door het filter van denken: goed/slecht ; prettig/onprettig ; mij/mijn.
Het lichaam kan geen onderscheid maken tussen een echte situatie en een gedachte. Het reageert op iedere gedachte alsof het de werkelijkheid is. In geval van gedachten gebeurt er met de opgewekte energie het volgende: Deels gaat het naar het EGO waardoor je nog meer negatieve gedachten krijgt, deels verstoort het je lichaam (hart, immuunsysteem, spijsvertering, hormonen, enz.). Het is het terrein van de onbewuste veronderstellingen, de patronen, ontstaan in de vroege jeugd en die supersnel tot emoties leiden (p.107).
Het collectieve pijnlichaam is waarschijnlijk gecodeerd in ons DNA, hoewel dit nog niet is vastgesteld. Het pijnlichaam voedt zich met negatieve gebeurtenissen, emoties, gedachten en triggers.
Een trigger levert een golf van emoties (angst, woede, negatieve stemming) op, dit leidt tot negatief denken en dit voedt weer het pijnlichaam.
Het negatief denken leidt
- Tot volledige identificatie van dit denken, wat gepaard gaat met angst, woede, verdriet over gebeurtenissen/mensen. Het is verwijtend, klagend, beschuldigend, fantaserend.
= vicieuze cirkel tussen pijnlichaam en denken
= psychische parasiet - Tot provocatie van anderen, waarbij je op iemands knoppen gaat drukken zodanig dat deze persoon in zijn pijnlichaam komt.
Het pijnlichaam voedt zich met dit drama.
Het ene pijnlichaam voedt zich met het pijnlichaam van de ander.
Vooral ouders zijn hier goed in met alle negatieve emotionele gevolgen voor de kinderen. Dit is dé manier waarop pijnlichamen worden overgedragen op generaties.
Enkele losse opmerkingen over het pijnlichaam:
- Overdreven alcoholgebruik activeert het pijnlichaam
- Het pijnlichaam kan een rol spelen in de aantrekkingskracht van mensen. Het pijnlichaam van de ene persoon kan het pijnlichaam van de andere persoon aanvullen. Dit kan als liefde voelen, maar is het helaas niet
- Tai-chi, qigong, yoga en dergelijke kunnen een belangrijke rol spelen in het afbouwen van het pijnlichaam. Zij scheiden namelijk niet lichaam en geest. Volgens Tolle gaan deze bewegingsleren een belangrijke rol spelen in het wereldwijdse ontwaken.
Het afbreken van je pijnlichaam
Bij het verzwakken van je pijnlichaam speelt het ontkrachten van je menselijke onbewustheid een belangrijke rol: Verwijt niemand of niets, dat is echte vergeving. Vergeving lost je slachtoffer-identiteit op en in de plaats daarvan ontstaat Aanwezigheid.
Hoe kom je van je pijnlichaam af, van je patronen af:
- Wees je er bewust van dat je een pijnlichaam hebt
- Merk het pijnlichaam op (= aanwezig zijn, alert zijn) als een zware instroom van negatieve emoties wanneer het actief wordt.
Als je het pijnlichaam namelijk herkent dan kan het zich niet meer voor jou uitgeven en door jou leven en zich vernieuwen.
Je bewuste Aanwezigheid doorbreekt de identificatie met het pijnlichaam. Als je je er niet meer mee identificeert kan het pijnlichaam geen macht meer uitoefenen over je denken en kan het zich dus niet meer voeden met je gedachten. Je denken wordt niet meer verduisterd door emoties, door het verleden. De energie die gevangen zat in het pijnlichaam verandert dan haar trillingsfrequentie en wordt omgezet in Aanwezigheid. Zo wordt het pijnlichaam brandstof voor bewustzijn.
Het pijnlichaam wordt door triggers geactiveerd. Voorbeelden van triggers:
- Geldproblemen
- In de steek gelaten voelen
- Intimiteit; in geval van misbruik in het verleden
- Minnaar-gedrag (iedere vrouw ‘veroveren en verleiden’); in geval van dat iemand een ongewenst kind was, waarbij hij/zij geen liefde heeft gekregen van de moeder en minimale zorg en aandacht kreeg van zijn ouders.
Het verleiden op zich gaat heel goed, maar zodra intimiteit om de hoek komt kijken of als er afwijzing optreedt dan zorgt dit voor zelf-sabotage; in feite steekt dan de woede tegen zijn moeder de kop op via het pijnlichaam.
Hoe moet je met triggers omgaan om het pijnlichaam niet meer te activeren?
- Leer je eigen triggers te herkennen. Welke situaties, mensen, reacties?
- Blijf Aanwezig en geef bij je eventuele partner aan dat je getriggerd bent, dat je pijnlichaam wordt geactiveerd. Zodat er geen nieuw drama wordt toegevoegd.
Elke keer als je aanwezig kan blijven als het pijnlichaam actief wordt, verbrandt er een deel van de negatieve emotionele energie. Deze wordt omgezet in Aanwezigheid. De rest van het pijnlichaam trekt zich dan terug en wacht een betere gelegenheid af.
Het pijnlichaam zou je kunnen zien als het grootste probleem bij bewustwording. Het bezet je verstand, je denken, het verstoort relaties, het maakt spiritueel onbewust, je wordt reactief, je gaat dingen zeggen en doen om ‘ongelukkig’ te zijn. Maar toch hoeft het zo niet te zijn: als het ongelukkig zijn toeneemt dan neemt ook de ontwrichting toe, in termen van ziekte/stoornis; ongeluk; groot conflict; lichamelijk geweld. Kortom het lijden neemt toe en dit is op een gegeven moment het sein om in bewustzijn te komen.
Verkeersongelukken
Pijnlichamen manifesteren zich in verkeersongelukken. Pijnlichamen streven onbewust naar meer pijn, dit wil zeggen dat ze willen dat er iets ergs gebeurt. Van hieruit gedacht is het te verklaren dat veel verkeersongelukken worden veroorzaakt door automobilisten van wie hun pijnlichaam op dat moment actief is. Onbewust willen automobilisten, die beiden een actief pijnlichaam hebben, dat er een ongeluk gebeurt.
Dit is helemaal duidelijk bij agressief rijgedrag.
Het pijnlichaam bij kinderen
Het pijnlichaam bij kinderen manifesteert zich bijvoorbeeld door slecht humeur, door teruggetrokken gedrag, stuurs gedrag, contact weigeren, huilbuien, woede-uitbarstingen. Dit kan komen door collectieve pijnlichamen of door overname van het pijnlichaam van de ouders (vooral bij hoog-sensitieve kinderen).
Het pijnlichaam en het EGO
Er ligt een directe, wederzijdse relatie tussen het pijnlichaam en het EGO.
Telkens als je in de ban bent van je pijnlichaam (onbewustheid) wordt het deel van je EGO!
Het pijnlichaam heeft op zijn beurt het EGO nodig om zich te vernieuwen.
Uiteindelijk bezwijkt het EGO onder de last van het pijnlichaam; het lijden wordt te groot en zorgt voor de ommekeer. Dan kun je je identificatie met je pijnlichaam (dit is het steeds opnieuw beleven van het verleden, ook onbewust zijn genoemd) opgeven en in de toestand van Aanwezigheid stappen. Dit doe je door;
- Je verzet op te geven
- Stil en alert te worden
- Één zijn met wat is, binnen en buiten
Met andere woorden; je beseft dat wat je voelt dat dat het pijnlichaam is. Daarmee doorbreek je de identificatie, en daarmee begint het omzettingsproces. Door het weten voorkom je dat oude emoties naar het hoofd stijgen met alle gevolgen van dien (conflicten, slechtere relaties, ongelukken, woede, angst ….). Dit moet je vervolgens een tijd volhouden. Dit is niet heel leuk, het is de uitdaging om hierin door te zetten.
Het weten moet opgevolgd worden door aanvaarding. Dit is toelaten wat je voelt op dat moment.
Het collectieve EGO: het EGO vergroot zijn zelfgevoel door identificatie met een groep; een volk, een partij, een club. Ook het collectieve EGO heeft behoefte aan conflict, vijanden, aan meer, om gelijk te hebben, dat anderen ongelijk hebben.
Ontdekken wie je echt bent
Onbewust leven = gevangen zijn in je EGO
Bewust leven = geworteld zijn in Zijn (in plaats van verdwaald te zijn in je verstand). Hoe weet je of je geworteld bent in Zijn? Beantwoord de vragen:
- Welke dingen schokken me
- Welke dingen verontrusten me
Voel je tekorten? Geld, liefde, aandacht, waardering? Anderen geven niet wat je nodig hebt? Dat betekent dat jij datgene niet geeft aan anderen! Je krijgt wat je geeft. Probeer de overvloed om je heen te zien. En ga vervolgens dat geven wat jij tekort komt in de wereld.
Jezus zei: “Geeft en u zal gegeven worden” en “wie heeft, hem zal gegeven worden; en wie niet heeft, ook wat hij heeft zal hem ontnomen worden”.
Er geldt een universele wet: ‘De uitstroom bepaalt de instroom’
Er is een groot verschil tussen jezelf kennen en dingen over jezelf weten:
Jezelf kennen = jezelf zijn = de innerlijke ruimte van bewustzijn = chaos => hogere orde; heb geen oordeel over dat wat er gebeurt in je leven. Alles hangt met elkaar samen. Het is voor het denken niet te overzien. ‘Ik stoor me niet aan wat er gebeurt’; ‘Misschien’; ‘Is dat zo?’ zijn uitspraken die hierbij horen. Dat betekent dat je innerlijk afgestemd bent op wat er gebeurt en dat je er geen mentaal etiket van goed of fout op plakt. = VOELEN
Dingen over jezelf weten: = alle inhoud; alle gebeurtenissen; je leeftijd; je baan = DENKEN
Maak vrienden met het NU; dan is het einde oefening voor het EGO, het EGO heeft namelijk “tijd” nodig om zich te manifesteren. Het EGO kan op 3 manieren met het NU omgaan:
- Als middel om een doel te bereiken
- Als hindernis: ongeduld-frustratie-stress
- Als vijand : hekel hebben aan – klagen – verwijten – ruzie – beschuldigen
Oefening: laat bewust de vermindering van het EGO toe, zonder het te proberen te herstellen. Voorbeeld: als iemand jou kritiek geeft, zeg dan eens niets terug, merk wat er bij je intern gebeurt (doe niets, maar wees in harmonie met je innerlijk)
Dit hoofdstuk laat zich niet zo gemakkelijke samenvatten; p.141 – 164 kun je het beste zelf nalezen.
De ontdekking van de innerlijke ruimte
Er zijn een aantal universele levenswijsheden:
- Je niet verzetten. Als je je innerlijk niet verzet tegen gebeurtenissen, met andere woorden je bent en blijft één met dat wat er gebeurt, dan laat dat het goede zien
- Niet oordelen
- Onthechting. Hulpquotes: “Alles is tijdelijk”; “Ook dit gaat voorbij” => dit leidt tot onthechting (onthechting in de zin van niet meer gehecht zijn aan materie/vormen de manifestatie van het EGO). Maar je mag natuurlijk wel blijven genieten van het goede!
Deze 3 wijsheden leiden tot innerlijke ruimte, tot vrede (de vrede van God).
Objectbewustzijn = de wereld van de vormen, van het EGO
Ruimtebewustzijn = de wereld van het bewustzijn. Het bewustzijn van de achtergrond terwijl er van alles op de voorgrond gebeurt. Ruimtebewustzijn vergroot je door op te gaan in het huidige moment en op te houden met denken (zonder bewustzijn te verliezen), bewuste aandacht voor de ademhaling kan hier een belangrijke hulpbron in zijn.
TV-kijken p.169
Dit werkt als je niet oppast net als alcohol en drugs; het zorgt enerzijds voor ontlasting van je verstand maar de prijs die je betaalt is die van verlies van bewustzijn, er wordt door de TV een trance opgewekt. TV die bestaat uit snel opvolgende beelden zijn slecht voor je concentratie, en is zelfs een ADHD-oorzaak, aldus Tolle. Kijk dus bewust TV door de TV aan te zetten voor de programma’s die je wilt zien. Stop TV kijken ruim voordat je gaat slapen.
De metafoor van ‘kun je het geluid van de bergbeek horen?’ p.173
Aanwezigheid = toestand van innerlijke ruimtelijkheid.
Ademhaling
Door bewustzijn te geven aan je ademhaling onttrek je aandacht aan het denken en het schept ruimte, innerlijke ruimte. Ademhaling kan dus een belangrijke rol spelen om de stap te zetten van denken naar bewustzijn. Diep ademhalen leidt tot meer bewustzijn, tot meer natuurlijke diepte doordat je naar het NU gaat en doordat het Verstand wordt stil gezet.
Het woord ademen is afgeleid van Atman, wat ‘God in je’ betekent.
Verslavingen
Tolle adviseert de volgende aanpak:
- Je merkt de dwang/de verslaving op in het hier-en-nu
- Je haalt 3 x bewust diep adem (bewustzijn opwekken)
- Neem de dwang/de verslaving enkele minuten in je waar (als een energieveld)
- Voel je dwang/verslaving bewust
- Haal nog eens 3 x bewust adem
Herhaal dit.
Hoe je je innerlijke lichaam weer kan leren voelen zodat drank, seks, spannende activiteiten niet meer nodig zijn, staat beschreven op p.180-183
Het belang van pauzes staat beschreven op p.184
Patronen
Patronen loslaten is in feite meer jezelf worden, m.a.w. minder vorm, meer Zijn. Voorbeelden van patronen:
- Erkenning eisen voor iets wat je gedaan hebt
- Boos worden als je de erkenning niet krijgt
- Aandacht trekken door over je ziekte te praten
- Mening geven als niemand er om vraagt
- Meer bezig zijn met hoe de ander jou ziet
- Indruk maken via bezit, uiterlijk, kennis, lichaamskracht enz.
- EGO vergroten door boos te worden, dingen persoonlijk op te vatten, gekwetst te voelen
- Klagen
- Belangrijk willen zijn
Innerlijk doel en uiterlijk doel
Innerlijk doel: het innerlijke doel heeft niets te maken met wat je doet. Het heeft te maken met wat je bent, je bewustzijnstoestand. Iedereen heeft een innerlijk doel en een uiterlijk doel. Het innerlijke doel is primair en heeft te maken met Zijn, het uiterlijke doel is secundair en heeft te maken met Doen. Het innerlijke doel is ontwaken, dit is het doel van de mensheid. Ontwaken is een verandering in het bewustzijn waarbij denken en gewaarwording uit elkaar gaan! Het bewust zijn neemt het over van het denken. Bewust zijn = bewust in verbinding staan met de universele intelligentie = Aanwezigheid (= bewust zijn zonder gedachten). Dit door middel van de ontkenning van psychologische tijd.
Als Zijn niet stroomt in wat je doet (als je niet aanwezig bent) verlies je jezelf in wat je doet, je verliest jezelf ook in denken en in je reacties op wat er uiterlijk gebeurt. De essentie van wie je bent is bewustzijn. Als je bewustzijn helemaal geïdentificeerd raakt met denken, verliest het zich in denken => EGO.
Als Zijn wel aanwezig is wordt het verlangen naar zekerheid minder, je kunt dan beter omgaan met onzekerheid en je wordt minder angstig.
Het innerlijk doel is gerelateerd aan NU. Het uiterlijke doel ligt in de dimensie van tijd. Het NU bepaalt.
Uiterlijk doel: het uiterlijke doel kan in de loop van de tijd veranderen.
Innerlijk doel en uiterlijk doel dienen op elkaar afgestemd te zijn.
Succes: Je kunt niet succesvol worden, je kun alleen succesvol Zijn, succes is een geslaagd huidig moment. Succes kun je zien als doen waarbij doen wordt bezield door de tijdloze kwaliteit van Zijn.
Als onzekerheid onaanvaardbaar voor je is verandert die onzekerheid in angst. Als onzekerheid volkomen aanvaardbaar is verandert die onzekerheid in levendigheid, alertheid en creativiteit.
Het geheel
Als je je zelf kunt afstemmen op ‘het geheel’ dan ontstaat synchroniciteit, spontane gebeurtenissen en ontmoetingen. Het leven gaat zich als het ware voor je ontplooien. Ook de natuur bestaat in een toestand van onbewuste eenheid met ‘het geheel’; zie hoe de natuur een tsunami al eerder op de een of andere manier in de gaten heeft.
Maar wat is dat ‘het geheel’?: ‘Het geheel’ is
- Al het bestaande (wereld, kosmos) + alle onderliggende relaties
- Bestaan + Zijn
- Het gemanifesteerde + ongemanifesteerde
- De wereld + God
‘Het geheel’ is voor ons mensen onzichtbaar:
- Onze waarneming via zintuigen is zoals ze is
- We denken dwangmatig, we zitten gevangen in onophoudelijke stromen van dwangmatig denken. Hierdoor verdwijnt het vermogen om het grotere geheel te voelen.
Een nieuwe aarde
De uitgaande beweging en de terugkerende beweging; een continue cyclus
Uitgaande beweging:
- Geboorte groei
- EGO
- Denken-spraak-actie-schepping; de primaire factor in de schepping is bewustzijn (niet actie), het ongemanifesteerde, het eeuwige.
Bewustzijn is de intelligentie, het organiserende principe achter de opkomst van vorm.
Het ongemanifesteerde en vorm staan niet los van elkaar. Het ongemanifesteerde dringt in de dimensie van vorm door als bewust zijn, innerlijke ruimte, Aanwezigheid. Dit gaat via de menselijke vorm die bewust wordt en zo zijn bestemming bereikt. De menselijke vorm werd voor dit hogere doel geschapen en miljoenen andere vormen baanden de weg ervoor.
Bewustzijn schiep het brein, de meest complexe fysieke vorm op aarde, om zich uit te kunnen drukken.
Terugkerende beweging:
- Ouderdom, spiritualiteit
- Stilte, Zijn, het uiteenvallen van vorm
Ontwaakt handelen
Ontwaakt handelen is het uiterlijke aspect van het volgende stadium in de evolutie van bewustzijn op aarde. Dit is het afstemmen van je uiterlijke doel (dat wat je doet) op je innerlijke doel (ontwaken en wakker blijven).
Ontwaakt handelen ontstaat via:
- Aanvaarding = nu is dit wat deze situatie, dit moment, me verplicht te doen en dus doe ik het gewillig. “Acceptatie van de situatie”
- Plezier = willen als drijfveer voor het menselijk handelen. Vreugde = het dynamische aspect van Zijn. Vreugde zorgt er voor dat je iets doet (en niet andersom). Het is een vreugde die diep vanuit jezelf komt. Het ‘iets doen’ is aanwezig zijn (bewustzijn brengen in wat je doet) = Vreugde van Zijn = Vreugde van bewust zijn.
- Enthousiasme: dit betekent dat er diepe vreugde zit in wat je doet + je hebt een doel/visioen. In enthousiasme zit het woord theos wat God betekent, het is als het ware door God bezeten te zijn. Enthousiasme en EGO kunnen NIET naast elkaar bestaan. Enthousiasme is een element van de uitgaande beweging.